23.3.09 - Izjava za javnost o spoštovanju prostovoljstva

E-pošta natisni


IZJAVA ZA JAVNOST
Spoštovanje prostovoljstva je potrebno uveljaviti v vseh predpisih!

Ljubljana, 23. 3. 2009


Bržkone je odveč poudarjati, da je prostovoljstvo eno temeljnih veznih tkiv naše družbe in da njegov pomen z dneva v dan samo še narašča. V času krčenja socialne države, tega ključnega dosežka zadnjih 150 let, še zlasti pa ob aktualni gospodarski krizi in recesiji, sta dobrodelnost in prostovoljstvo še toliko bolj pomembna za ohranjanje socialne kohezije in kvalitete življenja posameznikov.

Na deklarativni ravni prostovoljstvu potrebno pozornost namenja tudi Republika Slovenija, ki se je še pred nedavnim v Zakonu o socialnem varstvu zavezala, da bo razvijala in promovirala prostovoljsko delo.

Toda kako potem razumeti aktualno prakso Davčne uprave RS, ki je zavezancem, ki so v letu 2007 uveljavljali olajšavo za otroke, ki so v istem letu opravljali prostovoljsko delo ter za svoj trud prejeli neko zanemarljivo nagrado, poslala sklepe o obnovi postopka odmere dohodnine in v njih takorekoč napovedala, da jim omenjene olajšave ne bo priznala.

Jedro problema seveda ne leži v ravnanju DURSa, saj ta zgolj in samo sledi »novemu« Zakonu o dohodnini (Ul. RS 177/2006), ki je vstopil v veljavo z letom 2007 in izpričuje vso brezumnost sistemsko neurejenega odnosa slovenske države do prostovoljstva. Kot je znano, je namreč z letom 2007 z omenjenim zakonom država nagrade, s katerimi so se institucije zahvaljevale prostovoljcem za izkazan trud (in ne za njihovo delo!), prištela med dohodke iz pogodbenega razmerja, medtem ko jih je prejšnja ureditev iz njih izvzemala.

Konkretna posledica te spremembe, s katero je bilo popolnoma spregledano, da v primeru prostovoljstva nikakor ne gre za odvisno pogodbeno razmerje, saj se zanj prostovoljec odloča povsem svobodno - svobodno vstopi vanj in tudi izstopi, brez posledic -, so zgoraj nakazani absurdni primeri. Staršem otrok, ki so prostovoljsko delali in za svoj trud na koncu prejeli nagrado - po pravilu gre za zelo nizke zneske, ki na leto nikoli niso presegli 625 EUR, kar je tudi višina, na katero jih je omejeval prejšnji zakon -, je novi zakon onemogočil uveljavljanje olajšave za vzdrževanega družinskega člana. Plastično povedano, če je vaš otrok v letu v 2007 opravljal prostovoljsko delo in za svoj trud prejel nagrado v višini nekaj EUR, denimo stotih evrov, vam DURS zanj ne bo priznal olajšave in to verjetno v njeni celotni višini (2180 EUR).

Ob takšnih državnih potezah si v slovenskih nevladnih in prostovoljskih organizacijah seveda ne moremo kaj, da se ne bi vprašali, ali potemtakem res še živimo v državi, ki ceni in spoštuje prostovoljstvo? In ali ta država sploh pozna resolucijo Združenih narodov, ki ji nalaga sprejetje splošnih ukrepov za vzpodbujanje, pomoč, pripravo, usposabljanje in prepoznavanje prostovoljstva?

Slovenske nevladne in prostovoljske organizacije pozivamo pristojne institucije, da nastalo zagato na ravni predpisov uredijo s sprejemom krovnega Zakona o prostovoljstvu, kakor so to storile številne sosednje države. Hkrati pa od DURSa zahtevamo, da k razreševanju zgoraj navedenih absurdnih primerov pristopi v duhu pozitivnega odnosa države do prostovoljstva. Le tako bo Republika Slovenija lahko dokazala, da dobrodelnosti in prostovoljstva ne podpira samo na deklarativni ravni, ampak ga razume in tudi konkretno spodbuja in razvija. Šele takrat bo zase lahko trdila, da sodi med tiste, ki so doumeli, da gre pri prostovoljstvu za enega temeljnih civilizacijskih dosežkov.

Prostovoljci ne obračajo hrbta nikomur, zato naj tega njim nikar ne stori država!

Pripravil:
Goran Forbici, Svet nevladnih podpornih organizacij

Podpisniki:

Zavod Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij - CNVOS
Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva
Slovenska karitas
Združenje SEZAM
Društvo za razvijanje preventivnega in prostovoljskega dela
Zavod Voluntariat
Pravno informacijski center PIC
Svet nevladnih podpornih organizacij


KONTAKT:

Goran Forbici, SNPO
041 394 428, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Jože Gornik, CNVOS
041 401 255, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Primož Jamšek, Slovenska filantropija
041 654 726, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.Vir: Slovenska filantropija

 
2008-2010 - Sodeluj.net - Vse pravice pridržane. Tehnična postavitev in izvedba: Inštitut za elektronsko participacijo INePA | Login