Video e-participacija nevladnih organizacij v civilnem dialogu 2.0

Zbiranje komentarjev na osnutek predloga sprememb in dopolnitev Zakona o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ)

slika_arhivNOVO:
Podane pobude in predlogi v zvezi z Osnutkom sprememb in dopolnitev Zakona o dostopu do informacij javnega značaja (29. oktober, pdf, 45 kb).

Ministrstvo za javno upravo je pripravilo osnutek predloga sprememb in dopolnitev Zakona o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ) in ga dalo v javno razpravo do 29.10.2009. Pripombe oz. komentarje na zakon lahko vpišete v spodnji obrazec najkasneje do 26.10.2009. PIC jih bo v okviru projekta »NVO v procesu odločanja«, ki ga sofinancira TRUST za civilno družbo v Srednji in Vzhodni Evropi, zbral, uredil, ustrezno argumentiral in poslal na MJU. Če želite, pa lahko komentarje pošljete neposredno na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

Osnutek predloga je v word formatu dostopen na spletni strani Ministrstva za javno upravo

Ne glede na dejstvo, da se je ZDIJZ v praksi uspešno uveljavil, so se v večletni praksi odločanja na prvi (organi) in drugi stopnji (Informacijski pooblaščenec) ter v upravnem sporu (Upravno sodišče RS) pokazale določene pomanjkljivosti pravne ureditve tako v materialno pravnem kot tudi v procesno pravnem smislu. Predlagane spremembe se tako v procesnopravnem nanašajo na pritožbe zoper odločitev o stroških, ureditev stranskega udeleženca v upravnem postopku in strank v upravnem sporu. Materialne določbe prinašajo razširitev izjem od dostopa do informacij, ureditev dostopa do avtorskih dokumentov itd.

Vljudno vabljeni k posredovanju komentarjev!

{jomcomment lock}