Zbiranje komentarjev na predlog Družinskega zakonika

Družinski zakonikOdziv Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve na posredovane pripombe na predlog Družinskega zakonika (18. november 2009, pdf, 65 kb).

Podane pobude in predlogi v zvezi s predlogom Družinskega zakonika (30. oktober, pdf, 40 kb).

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je skupaj z Ministrstvom za pravosodje pripravilo predlog Družinskega zakonika in ga dalo v javno razpravo do 31.10.2009. Pripombe oz. komentarje na zakon lahko napišete najkasneje do 28.10.2009. PIC jih bo v okviru projekta »NVO v procesu odločanja«, ki ga sofinancira TRUST za civilno družbo v Srednji in Vzhodni Evropi, zbral, uredil, ustrezno argumentiral in poslal na MDDSZ. Če želite, pa lahko komentarje pošljete neposredno na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

Predlog Družinskega zakonika in kratek povzetek sta v word formatu dostopna na spletni strani Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve (predlog - 265 strani; povzetek - 8 strani).

Z Družinskim zakonikom se celovito ureja celotno družinsko pravo. Predlog prinaša veliko sprememb glede na veljavni Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Še vedno ostaja glavno vodilo korist otroka, ki je z zakonom opredeljeno kot načelo. Poglavitne vsebinske spremembe: širša definicija družine, možnost sklenitve zakonske zveze in obstoja zunajzakonske skupnosti tudi za istospolne partnerje, uvedba ženitnih pogodb, možnost priznanja otroka pred njegovim rojstvom, uvedba družinske mediacije ipd. Procesne spremembe: natančnejša določitev načel obravnavanja otrok, jasna razdelitev pristojnosti med centri za socialno delo in sodišči ipd.

Nevladne organizacije se v družinskem zakoniku omenjajo pri členu o medsebojnem sodelovanju (16. člen), ki zavezuje vse akterje, da pri uresničevanju nalog med seboj sodelujejo, in posredno pri členu o izvajalcih družinske mediacije (204. člen) ter skrbništvu.

Vljudno vabljeni k posredovanju komentarjev!

{jomcomment lock}